SweetCorn
27 12 10
Boudewijn was goed, Leopold III beter, maar Filip…

Ravenstein is als koninklijke schenking steeds verbonden geweest aan de Belgische koninklijke familie.
Stichter Leopold II nam weliswaar nooit een golfclub in de handen, maar opvolgers Leopold III en Boudewijn excelleerden in het spelletje.

Leopold III (foto, samen met Liliane Baels die eveneens een voortreffelijke golfster was) was zelfs even dé best geklasseerde Belgische golfer. De Royal Golf Club de Belgique - Ravenstein was uiteraard zijn geliefkoosd oefenterrein. Ook van zijn zoon én troonopvolger Boudewijn. Die betwistte onder de schuilnaam Baudouin de Réthy een paar internationale wedstrijden en zorgde zelfs voor de overwinning van België in het drielandentornooi België – Nederland – Frankrijk in 1958 waar hij tegen Nederland het beslissende punt veroverde. Opponent en Nederlandse captain Charles van Landschot werd met 4&2 verslagen.

Rugproblemen dwongen wijlen Koning Boudewijn (foto) echter de clubs in een duistere hoek van zijn kasteel te kieperen. Ook huidige kroonprins Filip waagde zich niet zo lang geleden aan het spelletje. Volgde samen met zijn Mathilde op Ravenstein lessen bij de steeds enthousiaste en vooral leuke Aubin van Watermeulen. Toch schuilt er stukken meer talent in Joachim, de zoon van zijn zuster Astrid. Die draait momenteel in de jeugdwerking van Ravenstein (foto) mee.

16 09 08
Claret Jug, 's werelds belangrijkste golftrofee

De Open-winnaar steekt traditioneel een onooglijk, maar eveneens uiterst prestigieus kleinood de Britse lucht in steken. De "Claret Jug" is duidelijk 's werelds belangrijkste golftrofee. Een uit 1873 daterende decanteerkan die in feite de derde Open-trofee is.

Eerst streed men, zoals het in die tijden erg gangbaar was, voor een rood lederen gordel met een zilveren slot (foto, replica geschonken aan Open-winnaar Louis Oosthuizen). Vermits de zeventienjarige Tom Morris Junior, zoon van de legendarische Old Tom Morris en zelf beroemd als "Young Tom", van 1868 tot en met 1870 drie opeenvolgende Open-zeges behaalde, mocht hij die gordel behouden. In 1871 werd er om duistere redenen geen Open betwist, maar in 1872 was het weer prijs. Ook voor Young Tom die zijn vierde zege binnenrijfde en daarvoor een medaille kreeg.


Het jaar daarop dook de "Claret Jug" op. Een decanteerkan die uitstekend paste in het toenmalige tijdsbeeld. Eind negentiende eeuw werd er immers vooral om drank en meestal wat flessen of kratten Bordeaux, "Claret" in het beschaafde Engels, gegolfd. Die decanteerkan was dus niet alleen mooi, maar ook handig. Sinds 1872, het eerste Open werd in 1860 betwist, mocht de winnaar die Claret Jug voor een jaartje mee naar huis nemen. In 1927 stuurde men dat bij. Men liet een tweede exemplaar maken dat de winnaar mee naar huis kreeg. Het originele exemplaar bleef veilig in het R&A-clubhouse. Voor degenen die dat wensten, kregen een duplicaat van de Claret Jug toegeschoven dat eeuwig in hun prijzenkast mocht pronken. Wat iedereen sindsdien gedaan heeft. Het enige échte exemplaar komt dus maar éénmaal per jaar buiten. Als de Open-winnaar zondagavond gehuldigd wordt.

Boudewijn was goed, Leopold III ......
Claret Jug, 's werelds belangri......
Bubba Watson drivet gemiddeld 31......
Roken verboden op Tour?...
Mooi...
Donald Trump wil naar Noord-Ierland...
Met wie werkt(e) Jos Vanstiphout?...
300.000 Nederlandse golfers! En ......
contact