SweetCorn
16 09 08
Claret Jug, 's werelds belangrijkste golftrofee

De Open-winnaar steekt traditioneel een onooglijk, maar eveneens uiterst prestigieus kleinood de Britse lucht in steken. De "Claret Jug" is duidelijk 's werelds belangrijkste golftrofee. Een uit 1873 daterende decanteerkan die in feite de derde Open-trofee is.

Eerst streed men, zoals het in die tijden erg gangbaar was, voor een rood lederen gordel met een zilveren slot (foto, replica geschonken aan Open-winnaar Louis Oosthuizen). Vermits de zeventienjarige Tom Morris Junior, zoon van de legendarische Old Tom Morris en zelf beroemd als "Young Tom", van 1868 tot en met 1870 drie opeenvolgende Open-zeges behaalde, mocht hij die gordel behouden. In 1871 werd er om duistere redenen geen Open betwist, maar in 1872 was het weer prijs. Ook voor Young Tom die zijn vierde zege binnenrijfde en daarvoor een medaille kreeg.


Het jaar daarop dook de "Claret Jug" op. Een decanteerkan die uitstekend paste in het toenmalige tijdsbeeld. Eind negentiende eeuw werd er immers vooral om drank en meestal wat flessen of kratten Bordeaux, "Claret" in het beschaafde Engels, gegolfd. Die decanteerkan was dus niet alleen mooi, maar ook handig. Sinds 1872, het eerste Open werd in 1860 betwist, mocht de winnaar die Claret Jug voor een jaartje mee naar huis nemen. In 1927 stuurde men dat bij. Men liet een tweede exemplaar maken dat de winnaar mee naar huis kreeg. Het originele exemplaar bleef veilig in het R&A-clubhouse. Voor degenen die dat wensten, kregen een duplicaat van de Claret Jug toegeschoven dat eeuwig in hun prijzenkast mocht pronken. Wat iedereen sindsdien gedaan heeft. Het enige échte exemplaar komt dus maar éénmaal per jaar buiten. Als de Open-winnaar zondagavond gehuldigd wordt.

Boudewijn was goed, Leopold III ......
Claret Jug, 's werelds belangri......
Bubba Watson drivet gemiddeld 31......
Roken verboden op Tour?...
Mooi...
Donald Trump wil naar Noord-Ierland...
Met wie werkt(e) Jos Vanstiphout?...
300.000 Nederlandse golfers! En ......
contact