SweetCorn
02 01 20
Tee talk

Ik laat mijn, soms eigenwijze blik, regelmatig over het golfgebeuren dwalen.
Tee Talk…
Waarom Tee Talk?  Omdat het zoveel serieuzer is dan toogpraat.
Nu uiteraard over de Backspin Best of Belgium die ik andermaal organiseerde.

Een heel nieuw podium

In de voorgaande edities van de Backspin Best of Belgium, de tweejaarlijkse top 10 van de Belgische golfbanen, werden de podiumplaatsen meestal door Royal Limburg, Royal Zoute en Ravenstein ingepalmd. Dat leek een meer dan solide triumviraat dat nauwelijks plooide voor de nochtans ambitieuze tegenstand. Wat zien we in de editie 2020? Een héél nieuw podium. Een zoveelste bewijs dat het Belgische golflandschap verandert en vooral verbetert. De ervaringsdeskundigen die ik aan de golfmouw trok, dropten immers drie nieuwe namen op het podium.

Royal Ostend (foto) plukte eindelijk de vruchten van het ambitieuze ecologische managementplan dat men al jaren doorvoert. Men bewees aan de Belgische Kust probleemloos dat ecologie en golf perfect hand in hand kunnen gaan. En dan heb je nog de hemelse opeenvolging van holes 5 tot en met 10. Is dit niet de mooiste golfstretch van het land? Zeker voor links lovers. Die zou zelfs niet op de Britse Eilanden misstaan.

Royal Antwerp maakte de voorbije paar jaren forse sprong voorwaarts. Dat vertaalde zich in een schitterende runner-upplaats in de Backspin Best of Belgium.De baan lag er heel het jaar beeldig bij en dan krijg je terecht schouderklopjes. Ook voor de manier waarop Royal Antwerp, met 1888 als geboortejaar de tweede oudste golfclub van Continentaal Europa, de opduikende rimpels stijlvol wegwerkte en bewees dat je als traditionele golfclub moet mee evolueren met de huidige veeleisende noden. Waar Royal Antwerp uitstekend in slaagde.

The National (foto) klom als een komeet naar de hoogste Backspin Best of Belgium-regionen. Uit quasi niets naar het podium. Meteen ken je de ambities van het meest grootschalige (golf)project van de afgelopen decennia. Juist, decennia in het meervoud. The National heeft alles om de gevestigde waarden naar de kroon te steken. Wat men nu reeds doet. Haast iedereen is het er over eens dat The National de enige échte championship course in België is. Een baan waar zelfs ons European Tour-trio Thomas Pieters, Tom Detry en Nicolas Colsaerts haar tanden op kan stuk bijten.

Royal Zoute, ooit de gedoodverfde Belgische nummer één, valt net naast het podium. Wat daar voor een grimasje, maar ook voor een glimlachje zal zorgen. Met de nadruk op dat laatste. De baan evolueerde in de meest gunstige zin van het woord. De problemen van enkele jaren geleden zijn helemaal vergeten. Nu krijgt het statige clubhouse een complete make-over. We raden de huidige Backspin Best of Belgium-top drie, in aanloop naar de editie 2022, dan ook over hun schouder te kijken. Iemand wil duidelijk terug op het vertrouwde podium.

Wat je ook van de Koninklijke Golf Club van België (foto) kan stellen. Ravenstein blijft een parel die jaar na jaar aan glans wint. Het majestueuze kader helpt uiteraard. Ook hier vakkundige ingrepen en perfect onderhoud waardoor de baan het hele jaar door top is. De prachtige rododendrons in de lente en vooral de nog mooiere herfstkleuren in het najaar zorgen voor een onmiskenbaar “waw”-effect.

Royal Waterloo mist met haar La Marache de Belgische top vijf. Iets waar men nauwelijks fout in treft. Eerder de Waalse deelregering. Heel wat Waalse golfclubs kreunen immers onder de draconische “Zéro Phyto”-wetgeving van de Waalse deelregering. Met alle gevolgen vandien. Wat niet alleen Royal Waterloo trof. Hopelijk komt er binnenkort een voor iedereen aanvaardbaar compromis.

Royal Sart Tilman (foto) had daar, als nummer 7 van de Backspin Best of Belgium, eveneens mee te maken, maar daar ging men onverminderd verder met de verbouwingen aan de greens. Een meerjarenplan dat ongetwijfeld zijn vruchten zal afwerpen.

Millennium (foto) plukte ook vruchten. De KPMG Trophy, de Belgische manche van de Challenge Tour, bewees voor velen, die de baan niet zo goed kenden, dat Millennium top is. Vandaar enkele topscores en een achtste plaats op de Backspin Best of Belgium. Meteen weet je dat een topwedstrijd binnenhalen, automatisch positieve reacties ontlokt.

Wat men op Royal Limburg (foto) moet toegeven. Het Omnium of Belgium was vaak de locomotief van de hoge klasseringen in allerlei rankings. Nu dondert men een heel eind naar beneden. De oorzaak moet bij de droogte van de voorbije twee zomers gezocht worden. De van nature droge heidebaan droogde helemaal uit. Er sneuvelden zelfs twee fairways. Houthalen klimt echter uit dat dal. Daar zal een gloednieuwe beregening wel voor zorgen.

Koksijde Golf ter Hille sluit de hoogstaande Belgische top 10 af. De polderbaan met linkskarakter won duidelijk aan maturiteit. Vanaf nu kan men weer een versnelling hoger schakelen en ambitieus hoger op kijken. Toch dit. De concurrentie is berensterk. De plaatsjes in de Backspin Best of Belgium zijn érg duur.


Vraag dat maar aan Royal Hainaut (foto) en Royal Fagnes-Spa die de top 10 van een haartje misten. Voeg er Hulencourt bij. De club werd door de ingrijpende verbouwingen van de laatste twee jaar niet in de Backspin Best of Belgium opgenomen. Je kan er echter gif op innemen dat men in de volgende editie in 2022 als een komeet ophoog zal schieten.

Maar zoals altijd, rankings zijn altijd ergens subjectief. Hoe objectief men ze ook maar op maakt....

Zondag 19 januari 2020
Vraagje…?...
Zaterdag 18 januari 2020
David Hugaerts?...
Pitch marks...
Vrijdag 17 januari 2020
Jan Laermans en Michel Meuwissen......
Marina Thoelen en Jo Douven winn......
Jos Smisdom en Inge Smeets juich......
Afslagmatten op Executive Course......
Donderdag 16 januari 2020
Tom Gaens weer aan het feest op ......
Steven Vanhamel en Bart Coppers ......
Woensdag 15 januari 2020
Golf Club Lanaken en Maastricht ......
Ward Narinx: “Euregionale club”...
Helmi van Asseldonk Ladies Spele......
Georgios Marinakis wint Route 36......
Dinsdag 14 januari 2020
Kathleen Renders en James Van Ma......
Royal Limburg kijkt hoopvol de n......
Vier federale wedstrijden in Lim......
Tweemaal een… Golf Limburg Cup?...
Maandag 13 januari 2020
Golfforum heeft uitbreidingsplannen...
Denny Luyckx nogmaals gehuldigd...
GolfLab zoekt personeel...
Flanders Nippon kreeg er een Bel......
Zondag 12 januari 2020
Vraagje...?...
contact
Genk
Zaterdag 11 januari 2020
Vrijdag 10 januari 2020
Donderdag 09 januari 2020
Woensdag 08 januari 2020
Dinsdag 07 januari 2020
Maandag 06 januari 2020
Zondag 05 januari 2020
Zaterdag 04 januari 2020
Vrijdag 03 januari 2020
Donderdag 02 januari 2020
Woensdag 01 januari 2020
Dinsdag 31 december 2019
Maandag 30 december 2019
Zondag 29 december 2019
Zaterdag 28 december 2019
Vrijdag 27 december 2019