SweetCorn
02 01 20
Tee talk

Ik laat mijn, soms eigenwijze blik, regelmatig over het golfgebeuren dwalen.
Tee Talk…
Waarom Tee Talk?  Omdat het zoveel serieuzer is dan toogpraat.
Nu uiteraard over de Backspin Best of Belgium die ik andermaal organiseerde.

Een heel nieuw podium

In de voorgaande edities van de Backspin Best of Belgium, de tweejaarlijkse top 10 van de Belgische golfbanen, werden de podiumplaatsen meestal door Royal Limburg, Royal Zoute en Ravenstein ingepalmd. Dat leek een meer dan solide triumviraat dat nauwelijks plooide voor de nochtans ambitieuze tegenstand. Wat zien we in de editie 2020? Een héél nieuw podium. Een zoveelste bewijs dat het Belgische golflandschap verandert en vooral verbetert. De ervaringsdeskundigen die ik aan de golfmouw trok, dropten immers drie nieuwe namen op het podium.

Royal Ostend (foto) plukte eindelijk de vruchten van het ambitieuze ecologische managementplan dat men al jaren doorvoert. Men bewees aan de Belgische Kust probleemloos dat ecologie en golf perfect hand in hand kunnen gaan. En dan heb je nog de hemelse opeenvolging van holes 5 tot en met 10. Is dit niet de mooiste golfstretch van het land? Zeker voor links lovers. Die zou zelfs niet op de Britse Eilanden misstaan.

Royal Antwerp maakte de voorbije paar jaren forse sprong voorwaarts. Dat vertaalde zich in een schitterende runner-upplaats in de Backspin Best of Belgium.De baan lag er heel het jaar beeldig bij en dan krijg je terecht schouderklopjes. Ook voor de manier waarop Royal Antwerp, met 1888 als geboortejaar de tweede oudste golfclub van Continentaal Europa, de opduikende rimpels stijlvol wegwerkte en bewees dat je als traditionele golfclub moet mee evolueren met de huidige veeleisende noden. Waar Royal Antwerp uitstekend in slaagde.

The National (foto) klom als een komeet naar de hoogste Backspin Best of Belgium-regionen. Uit quasi niets naar het podium. Meteen ken je de ambities van het meest grootschalige (golf)project van de afgelopen decennia. Juist, decennia in het meervoud. The National heeft alles om de gevestigde waarden naar de kroon te steken. Wat men nu reeds doet. Haast iedereen is het er over eens dat The National de enige échte championship course in België is. Een baan waar zelfs ons European Tour-trio Thomas Pieters, Tom Detry en Nicolas Colsaerts haar tanden op kan stuk bijten.

Royal Zoute, ooit de gedoodverfde Belgische nummer één, valt net naast het podium. Wat daar voor een grimasje, maar ook voor een glimlachje zal zorgen. Met de nadruk op dat laatste. De baan evolueerde in de meest gunstige zin van het woord. De problemen van enkele jaren geleden zijn helemaal vergeten. Nu krijgt het statige clubhouse een complete make-over. We raden de huidige Backspin Best of Belgium-top drie, in aanloop naar de editie 2022, dan ook over hun schouder te kijken. Iemand wil duidelijk terug op het vertrouwde podium.

Wat je ook van de Koninklijke Golf Club van België (foto) kan stellen. Ravenstein blijft een parel die jaar na jaar aan glans wint. Het majestueuze kader helpt uiteraard. Ook hier vakkundige ingrepen en perfect onderhoud waardoor de baan het hele jaar door top is. De prachtige rododendrons in de lente en vooral de nog mooiere herfstkleuren in het najaar zorgen voor een onmiskenbaar “waw”-effect.

Royal Waterloo mist met haar La Marache de Belgische top vijf. Iets waar men nauwelijks fout in treft. Eerder de Waalse deelregering. Heel wat Waalse golfclubs kreunen immers onder de draconische “Zéro Phyto”-wetgeving van de Waalse deelregering. Met alle gevolgen vandien. Wat niet alleen Royal Waterloo trof. Hopelijk komt er binnenkort een voor iedereen aanvaardbaar compromis.

Royal Sart Tilman (foto) had daar, als nummer 7 van de Backspin Best of Belgium, eveneens mee te maken, maar daar ging men onverminderd verder met de verbouwingen aan de greens. Een meerjarenplan dat ongetwijfeld zijn vruchten zal afwerpen.

Millennium (foto) plukte ook vruchten. De KPMG Trophy, de Belgische manche van de Challenge Tour, bewees voor velen, die de baan niet zo goed kenden, dat Millennium top is. Vandaar enkele topscores en een achtste plaats op de Backspin Best of Belgium. Meteen weet je dat een topwedstrijd binnenhalen, automatisch positieve reacties ontlokt.

Wat men op Royal Limburg (foto) moet toegeven. Het Omnium of Belgium was vaak de locomotief van de hoge klasseringen in allerlei rankings. Nu dondert men een heel eind naar beneden. De oorzaak moet bij de droogte van de voorbije twee zomers gezocht worden. De van nature droge heidebaan droogde helemaal uit. Er sneuvelden zelfs twee fairways. Houthalen klimt echter uit dat dal. Daar zal een gloednieuwe beregening wel voor zorgen.

Koksijde Golf ter Hille sluit de hoogstaande Belgische top 10 af. De polderbaan met linkskarakter won duidelijk aan maturiteit. Vanaf nu kan men weer een versnelling hoger schakelen en ambitieus hoger op kijken. Toch dit. De concurrentie is berensterk. De plaatsjes in de Backspin Best of Belgium zijn érg duur.


Vraag dat maar aan Royal Hainaut (foto) en Royal Fagnes-Spa die de top 10 van een haartje misten. Voeg er Hulencourt bij. De club werd door de ingrijpende verbouwingen van de laatste twee jaar niet in de Backspin Best of Belgium opgenomen. Je kan er echter gif op innemen dat men in de volgende editie in 2022 als een komeet ophoog zal schieten.

Maar zoals altijd, rankings zijn altijd ergens subjectief. Hoe objectief men ze ook maar op maakt....

Woensdag 01 april 2020
#STAYSTRONG...
Frank Diliën: “Helemaal in lo......
Haast vierhonderd golfbanen, hee......
Er zijn er die het anders aanpak......
Dinsdag 31 maart 2020
Bureau talk…...
Berry Peters: “Ik speel elke d......
Sébastien Thirion: “Flopshots......
Haast vierhonderd golfbanen, hee......
En ze werken meer dan naarstig v......
Maandag 30 maart 2020
Roger Custers spreekt netwerk aa......
Emiel Vandepaer: “Financiële ......
Haast vierhonderd golfbanen, hee......
Doe mee aan de Golf.be Golfvirus......
Zondag 29 maart 2020
Vandaag......
Zaterdag 28 maart 2020
Je World Handicap System-noterin......
Royal Limburg heeft probleemfair......
Lesley Leten: “Ik ben greenkee......
Haast vierhonderd golfbanen, hee......
Herenmode Bloemen heeft een nieu......
Vrijdag 27 maart 2020
Effe promotie maken...
Guido Grieten: “Nochtans nieuw......
Haast vierhonderd golfbanen, hee......
Wat gaat 2020 nog brengen?...
Donderdag 26 maart 2020
Theo Smeets: “Nu ontdek je sch......
Haast vierhonderd golfbanen, hee......
Inventariseer je wijnkelder...
Woensdag 25 maart 2020
Naarstig verder werken...
Haast vierhonderd golfbanen, hee......
Erg veel “thuis”tips...
contact
Genk
Dinsdag 24 maart 2020
Maandag 23 maart 2020
Zondag 22 maart 2020
Zaterdag 21 maart 2020
Vrijdag 20 maart 2020
Donderdag 19 maart 2020
Woensdag 18 maart 2020
Dinsdag 17 maart 2020
Maandag 16 maart 2020
Zondag 15 maart 2020
Zaterdag 14 maart 2020
Vrijdag 13 maart 2020
Donderdag 12 maart 2020
Woensdag 11 maart 2020
Dinsdag 10 maart 2020
Maandag 09 maart 2020