SweetCorn
28 08 08
The Masters

The Masters is het voornaamste en tevens meest prestigieuze golftornooi ter wereld. Vanaf vandaag tot zondag strijden de beste golfers ter wereld op Augusta National Golf Club in het Amerikaanse Georgia om de hoogste eer. The Masters is de eerste Major, zeg maar absolute topwedstrijd, van het jaar. Later volgen nog het US Open (12 tot 15 juni), het Britse Open (17 tot 20 juli ) en het US PGA Championship (7 tot 10 augustus). De winnaar van The Masters mag naast 1,5 miljoen dollar winstpremie, zich ook op een gifgroen clubjasje verheugen. De traditie wil dat de gewezen winnaar de nieuwe kampioen in dat jasje helpt.

 • Jack Nicklaus is recordhouder met zes Masters-zeges. Arnold Palmer en Tiger Woods volgen elk met vier. Jimmy Demaret, Sam Snead, Gary Player en Nick Faldo grepen drie zeges.
 •  Tiger Woods won het tornooi met de grootste voorsprong. In zijn eerste Masters in 1997 haalde hij het, de tegenstand verpulverend, met 12 slagen voorsprong. "Hello World...!" luidden toen zijn nu al historische woorden.
 • De 21-jarige Tiger Woods was in 1997 de jongste winnaar van The Masters. De 46- jarige Jack Nicklaus in 1986 de oudste.
 • Tiger Woods is uiteraard andermaal de absolute favoriet. Meer dan ooit zelfs. De superioriteit die de wereld nummer één momenteel etaleert, tart alle voorstellingsvermogens. Maar golf blijft nu éénmaal de sport waar de beste niet altijd wint. Eén enkel foutje in één van de vier ronden van telkens 18 holes kan immers over winst en vooral verlies beslissen.
 • De Amerikaan Phil Mickelson, reeds tweemaal winnaar van The Masters, en de Zuid-Afrikaan Ernie Els worden vooruitgeschoven als Woods' voornaamste opponenten. Ook lijken Australiër Adam Scott, de Engelsman Justin Rose en de fulgurante Spanjaard Sergio Garcia kans te maken.
 • In het totaal wordt er 7 miljoen dollar prijzengeld onder de deelnemers verdeeld. De winnaar krijgt anderhalf miljoen dollar, dus wat meer dan 955.000 euro. Daarmee is The Masters wel niet het rijkst gedoteerde tornooi. Zes tornooien strooien meer geld uit. The Players topt alles met een prijzenpot van 9 miljoen dollar, waarvan 1,7 voor de winnaar alleen. Ook het Britse Open is niet mis. Daar speelt men voor meer dan 5,5 miljoen euro. De winnaar mag daarvan 1 miljoen euro op zak steken.
 • Tiger Woods verdiende verleden jaar meer dan 12 miljoen dollar aan prijzengeld alleen. Tel je zijn extrasportieve inkomsten daarbij, dan incasseerde hij in 2007 vlotte 100 miljoen dollar. Zo betaalde Dubai dit jaar met de glimlach 2 miljoen dollar om hem aan de start van de Dubai Desert Classic te krijgen. Woods won het tornooi dat goed was voor "maar" 284.000 euro winstpremie.
 • The Masters is in tegenstelling tot de andere Majors een invitatietornooi. Je moet dus uitgenodigd worden om er te kunnen starten. Naast de gewezen winnaars en de wereldtop krijgen ook een paar mindere goden startgelegenheid. Zo mag er in deze editie de beste Chinese, Indische en Thaise speler debuteren. De bedoeling is de golfsport en uiteraard The Masters in die regio's te promoten.
 • Slechts één Belg nam ooit deel aan de Masters. Flory Van Donck, voor én na de Tweede Wereldoorlog bejubeld als de beste Europese golfer, werd in het Expo-jaar 1958 uitgenodigd voor The Masters. Hij eindigde, deels door een barslechte eerste ronde, als 32ste.
 • De golfmaffe BBC zendt The Masters erg uitgebreid uit. Vanaf vandaag tot zondag is men er live bij. De uitzendingen beginnen donderdag en vrijdag om 22 uur. In het weekend is men al om 21u30 en 20u30 "on air".
 • Op het Champions Diner, waar alle vroegere winnaars van de Masters uitgenodigd worden, mag de titelverdediger het menu samenstellen. 2007-winnaar Zach Johnson koos dinsdagavond voor kreeftensoep en een malse steak uit Iowa zoals ze die in zijn favoriet restaurant klaarmaken. Tiger koos na zijn eerste zege in 1997 cheeseburgers, frietjes en een milkshake. Het minst gesmaakt was het Champions Dinner in 1989. De Schot Sandy Lyle liet toen haggis aanrukken...
 • Augusta National is één van de meeste exclusieve Amerikaanse golf clubs. Ook absoluut privé. De nauwelijks driehonderd leden horen uiteraard bij de economische en dus financiële top van Georgia en de States. Warren Buffet, sinds verleden jaar de rijkste man ter wereld, is er lid. Hij hielp maatje Bill Gates er "member" worden. Een toelatingsverhaal van een paar jaar...
 • Twaalf leden zijn niet-Amerikanen. De best gekende is ongetwijfeld Michaël Bonallack, de voormalige secretaris van de Royal & Ancient Golf Club van St. Andrews. Naast een éénmalig intredegeld van 25.000 dollar, moet er jaarlijks zo'n 1500 dollar betaald worden. Spotgoedkoop naar Amerikaanse begrippen.
 • Augusta National is een "all-male" golf club. Vrouwelijke leden zijn er niet, ondanks fanate inspanningen van Martha Burk, voorzitster van de Amerikaanse National Council of Women's Organizations. Vrouwen mogen wel in het gezelschap van een "member" een rondje lopen. In 1990 werd de eerste Afro-Amerikaan toegelaten. Er zijn er nu zes lid.
 • Het terrein waar Augusta National Golf Club op gebouwd werd, was oorspronkelijk eigendom van een Belg. Baron Louis Berckmans en zijn zoon Prosper hadden er een fruitplantage. In 1931 kocht de legendarische Bobby Jones het terrein én hun woning die nu als clubhouse fungeert en bouwde alles om tot één van de mooiste golfbanen ter wereld.
 • De stichter van Augusta National Golf Club Bobby Jones is de enige die ooit de Grand Slam rondde. Hij won in 1930 de vier toenmalige Majors. Sindsdien is daar niemand meer in geslaagd. Tiger Woods lukte wel de zgn. "Tiger Slam". Hij won in 2000 en 2001 de vier Majors op rij. Samen met Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player en Jack Nicklaus is hij dus houder van de "Career Slam". Zij wonnen alle Majors minstens éénmaal.
 • Augusta National is minstens een half jaar gesloten voor haar leden. In aanloop naar The Masters wordt de baan meer dan twee maanden gemanicuurd. Na de Masters mag men er spelen tot eind mei. Dan sluit men de baan opnieuw tot begin oktober. Deels om de baan te laten recupereren, deels omdat het in de zomer in dat zuidelijk deel van de States erg warm kan zijn. In die periode worden ook de nodige verbouwingen aan de baan doorgevoerd.
 • De bloemenpracht van Augusta National wordt gestuurd. Om de azalea's en andere kleurrijke bloemen op het juiste ogenblik te laten bloeien, legt men tot een bepaalde periode vóór het tornooi ijs rond de planten om hun bloei af te remmen. Eens dat ijs weggenomen, gaan ze op het juiste ogenblik én nog mooier bloeien.
 • Je kan geen inkomticket voor The Masters kopen. Die worden sinds jaar en dag voor de "patrons" voorbehouden. Dat zijn mensen of familie die jaar na jaar naar The Masters komen. Vaak al van bij het prille begin in 1934. Zo'n inkomticket kost een patron wat meer dan 400 dollar voor vier dagen. Uiteraard worden die "patron tickets" op de zwarte markt verhandeld. Zo vragen én krijgen gespecialiseerde "traders" meer dan 10.000 dollar voor een "full badge" voor de hele week. Er is wel wat controle. Merkt men dat een "patron" té duidelijk een handeltje opzet, dan verliest hij het volgende jaar zijn rechten. Het clubhouse is, buiten leden en spelers, voor niemand toegankelijk. Ook caddies zijn niet toegelaten, maar hebben wel een eigen ruimte.
 • The Masters wordt door topmensen uit de Amerikaanse sportindustrie aangeduid als het meest prestigieuze evenement op de Amerikaanse sportkalender. The Masters gaat met haast 42% van alle stemmen de Super Bowl vooraf, die eveneens leuke 35% haalt. De baseball World Series en de Kentucky Derby-paardenwedstrijd lijken met respectievelijk 6 en 4 procent eerder kneusjes. De NBA-basketters halen nog geen 1 procent van de stemmen.
 • Op de hele golfcourse staat er geen enkel publiciteitsbord. Wel krijgt Augusta National Golf Club van TV-zenders ESPN en CBS een klein fortuin voor de uitzendrechten. Ook een leuk deeltje van de inkomsten van reclamespots verdwijnt in de rijkgevulde Augusta National-schatkist. Een miljoenenbusiness...
Nicolas Colsaerts? Zijn beste se......
GMac deels dankzij Pete Cowen...
Iedere era zijn kampioen......
Wanneer mag je dromen?...
Hoofdscheidsrechter Marc Vande B......
Tiger Woods Op naar één miljar......
The Masters...
Jason Day... Onthoud deze naam!...
contact