SweetCorn
29 08 08
Millennium Paal wacht sinds 2000 op een opvolger

Millennium Paal is het laatste grootschalig golfproject in België. Geopend in 2000 wacht de Belgisch-Limburgse baan al een hele tijd op een opvolger. Die is vooralsnog niet in zicht. Tenminste niet meteen. Er staan wel een paar projecten in de steigers, maar van een effectieve bouw is voorlopig geen sprake. Naar het waarom moet je niet lang zoeken. Ondanks de goedkeuring van het langverwachte Golfmemorandum, dat de toekomst van de Vlaamse golfsport probeerde uit te stippelen, blijft men ogenschijnlijk ter plaatse trappelen. De vergunningsmolen loopt immers erg stroef, waardoor je al fanaat met een project moet bezig zijn om je op die weg vol hindernissen én valkuilen te wagen. Gelukkig doen sommigen dat. We legden ons oor te luisteren bij vier kenners.

Marc Verneirt, secretaris-generaal van de Vlaamse Vereniging voor Golf :
"We hoopten dat de goedkeuring van het Golfmemorandum de hele problematiek rond de Vlaamse golfsport vlot zou trekken. Wat gedeeltelijk gebeurde. Men weet nu waar nieuwe golfbanen kunnen. Alleen moet alles nog gerealiseerd worden. Een golfbaan bouw je echter niet op een paar maanden. Toch maak ik me sterk dat Vlaanderen volgend decennium wat golfbanen rijker zal zijn. Hof Ter Hille in Oostduinkerke is al vergund. Ik zie ook in Knokke-Heist een tweede baan bijkomen. Opvallend is wel dat de overheid, in de gedaante van het overkoepelend sportorgaan BLOSO, van plan is een openbare baan te bouwen. Een positief signaal."

Manfred Dohmen, stuwende kracht achter Millennium Paal :
"De realisatie van Millennium is wonderwel vlot verlopen. Tussen de eerste plannen en realisatie van het project zaten geen twee jaar. Wat naar Belgische normen gigantisch snel is. We kregen blijkbaar alle neuzen meteen in de juiste richting. Voeg er mijn motivatie aan toe om het Belgische golfwereldje wat nieuws te bieden en je kent de reden waarom het allemaal zo snel ging. We stapten als club overigens af van de platgetreden paden. Onze "anders dan anders"-slogan van meet af aan trouw blijvend, realiseerden we heel wat absolute primeurs. Ik kan echter geen pasklaar antwoord geven op de vraag waarom er na Millennium geen ander grootschalig project gerealiseerd werd. Daarvoor ken ik de initiatiefnemers en hun doorzettingsvermogen te weinig."

Piet Vandenbussche, zaakvoerder van golf.be en voornaamste zelfstandige golfconsulent van België :
"Als consulent ben ik bij heel wat golfprojecten betrokken. Weet dus wat een administratief en vooral vergunningskluwen je moet ontwarren om een golfproject te realiseren. Toch ga ik er telkens voor. Neem bijvoorbeeld GolfLife in Sterrebeek waar ik manager ben. Dat project heeft alles om te slagen. Niet alleen een prachtig glooiend terrein met enorm veel mogelijkheden, maar ook een uitstekende ligging dicht bij Brussel. Vooral dat laatste countert ons. Eerst moet de hele problematiek rond het Grootstedelijk gebied Brussel uitgeklaard worden, vooraleer er vergund kan worden en we met de bouw van de geplande achttien holesbaan kunnen starten. Dat wordt dus iets voor volgend decennium."

Tom Hoogmartens, voorzitter van @golf.be, Belgiës jongste golfclub :
"België kent geen systeem van niet-clubgebonden golfers. Je moet hier eerst lid zijn van de erkende golfclub vooraleer je een federatiekaart kan aanvragen. Even leek het er op dat de verschillende federaties in de nabije toekomst toch vrije golfers zouden toelaten. Ik vermoedde echter dat dit erg snel zou weggestemd worden. Een stemming die er overgens niet kwam. Daarom zochten we een andere manier om de golfsport laagdrempelig te promoten. In Waterloo en Hamont-Achel vonden we twee locaties om @golf.be te realiseren. We willen met @golf niet alleen nieuwkomers aan het golfen zetten, maar ook een vangnet zijn voor de alsmaar groter wordende groep "missing golfers". Statistieken bewijzen dat jaarlijks pakweg een paar duizend leden om allerlei redenen met golfen stoppen. Die willen we door onze erg democratische prijzen toch aan het golfen houden. Zonder uitgebouwde eigen golfinfrastructuur."

René Koolen: “Het moeilijke v......
Tom Moons groeit naar beoogde vorm...
Rob Houben wint “Captain’s B......
Christopher Mivis won in 2010 al......
Captain Lucien Scheepers...
Guy Habraken: "Vijfde clubtitel ......
Pete Cowen begeleidt VVG-Topspor......
Millennium Paal wacht sinds 2000......
Manoël Willems : "Challenge Tou......
Rens Megens : "Het Limburgs Kamp......
Hasseltse Sportschool zorgt voor......
@golf zesde Limburgse golfclub...
Flanders Nippon Hasselt vierde j......
Fons Henckens : "Golfen kan al v......
Jo Vandoornick en Lisette Craegh......
Verwachte Limburgse clubkampioenen...
Millennium-duo in voetsporen van......
Captain Paul Godderie : Spiegelv......
Barry Pavic : "Meer dan recreati......
Amaury Castro startte in Open...
Joet Bertels: "Ik leerde het spe......
Christophe Thijs : "Logische sta......
Jo Praets : "Golf staat steevas......
Twintig jaar, zeven captains......
contact