SweetCorn
27 12 10
Wat wordt de nieuwste hype?

Valt er op het vlak van golfmateriaal nog wat uit te vinden? Is alles nog niet op succesrijke manier toegepast? Loont het dan ook een nieuwe golfset aan te schaffen? Het antwoord op die vragen is een afwisselend ja – nee – ja…

Er valt uiteraard nog steeds iets uit te vinden dat de slagkracht en vooral de preciesheid van het golfmateriaal kan verhogen of verbeteren. Waarom denk je anders dat de topmerken zoveel geld en energie in hun “Research & Development”-afdelingen pompen? “Onderzoek & Ontwikkeling” dat jaar in, jaar uit voor nieuwe vondsten garant staat. Wel zijn dat niet altijd opvallend sensationele dingen of baanbrekende designs. Meestal zijn het verbeteringen op bestaande succesrijke concepten. Af en toe komt een fabrikant met iets totaal vernieuwend aandraven.

Neem bijvoorbeeld de toen gigantisch groot lijkende driverhoofden van de nu als piekklein ervaren Big Bertha’s van Callaway (foto) of de doorbraak van grafiet, titanium en nu de fusion-combinatie van beiden. Ook de vorm van vooral de driverhoofden veranderden van rond naar druppelvormig over vierkant naar nu meer driehoekig. Voor elk wat wils dus, met telkens specifieke voordelen. Wat de keuze uiteraard wat moeilijker maakt. Daarom deze tip van een absolute topcoach. “Kies je driver en andere clubs in eerste instantie op het oog. Vind je ze mooi, leuk en aangenaam, dan zit je al een eind op de goede weg. Het volstaat dan de juiste shaft, grip en eventueel lie te zoeken om het ideale slagwapen in handen te krijgen.” Een keuze waar je pro of je golfshopuitbater je natuurlijk uitstekend bij kan helpen. Hij kent het alsmaar groter wordend aanbod clubs en accessoires beter dan wie ook.

Hij zal je ook opmerkzaam maken op de nieuwste hype in het golflandschap. Hype in de meest correcte zin van het woord. Modeverschijnsels zonder enige vorm van voordeel houden het in de golfsport immers nauwelijks uit. Een hype ontstaat daar slechts wanneer dat nieuwe zijn efficiëntie en vooral zijn doeltreffendheid bewezen heeft. Eerst in de handen van de internationale top, nadien de topamateurs en tot slot alle competitief en zelfs recreatief ingestelde vrijetijdsgolfers.

Wil je een voorbeeld? Neem de hybrides (foto). Vroeger waren die kleine woods een zege voor golfers die een helse moeite hadden om lange ijzers te slaan. Nu zitten die zelfs in de golfbag van Major-winnaars. Eén zaak is in de golfsport immers zonneklaar geworden. Iedereen grijpt momenteel naar gemakkelijk te slaan en vooral vergevende clubs. Alleen “die hards” en absolute toppers zweren nog bij nerveuze blades. De tijd is echter niet ver dat die hun moeilijke clubs voor wat meer vergevend materiaal zullen in ruilen.

Waar de fabrikanten uiteraard op in spelen door tussen hun authentieke blades en meest vergevende cavity backs een reeks tussenoplossingen aan te bieden. Wat de keuze wat moeilijker, maar in één beweging ook wat gemakkelijker maakt. Iedereen evolueert immers naar die middenstrook. De blade-fanaten gaan op zoek naar wat meer vergevende, maar op blades lijkende clubs. De beginners willen na verloop van tijd wat meer performante, lees hier wat meer feedback leverende clubs.

Besluiten doen we met het antwoord op de vraag in de titel. Een echte nieuwe hype is er vooralsnog niet. Iedere fabrikant houdt zijn nieuwigheden immers angstvallig én verscholen achter de hand, om die pas begin volgend jaar te lanceren. Toch mochten we al een stiekem blikje werpen op de nieuwigheden die topfabrikanten Callaway, TaylorMade, Cobra, Ping en Titleist in hun R&D-ateliers ontwierpen. Meer dan veelbelovend…

Score begint bij de putting...
Wat wordt de nieuwste hype?...
Hoe zal de driver binnen een paa......
Els, Leadbetter, Faldo en co koe......
Bart Bollen andermaal naar Harol......
Component-clubs schitteren in ha......
The Golfshops drukken hun stempe......
Zit men aan de limiet?...
Wat zit er in de bag van onze Ch......
Titleist Pro V1 is een beetje Ca......
Scoren begint bij de putting...
Trion:Z helpt je natuurlijke bal......
contact