SweetCorn
27 12 10
Is België een golfparadijs?

Het weer valt weliswaar niet altijd mee, maar toch werpt België zich op als een meer dan leuke golfbestemming. Troeven als een gevarieerde waaier van prachtige banen met meestal schitterende greens en uiteraard de nooit aflatende gastvrijheid zorgen er immers voor dat dit meteorologisch nadeel probleemloos weggegomd wordt.

Limburg werd ooit door voormalig KBGF-voorzitter Philippe Relecom terecht aangeduid als het “Schotland van België”. Meer commentaar hoeft daar écht niet bij… Relecom doelde vooral op Limburg Golf Houthalen (foto). De heidebaan reikte dit seizoen dan ook resoluut naar de Belgische nummer één-plaats. Maar ook Millennium Paal, Spiegelven Genk en Flanders Nippon Hasselt worden door leden én greenfeeërs geroemd. En daar zitten heus heel wat buitenlanders bij voor wie de roemruchte Limburgse gastvrijheid geen ijdel begrip is. Zeker wanneer Hasselt, toch de Belgische “Hoofdstad van de Smaak”, zich als bijkomende aantrekkingspool opwerpt.

Antwerpen heeft het meest uitgebreide golfaanbod van alle Belgische provincies. Voor elk wat wils dus. Alleen toppen Royal Antwerp, na Pau de oudste golfclub van continentaal Europa, Rinkven (foto), Cleydael en Ternesse het aanbod rond de Antwerpse Metropool, die op zich al een bezoekje meer dan waard is. Wat men in Nederland al langer weet. De Kempense Golf Club in Mol wil dat in de provincie verder trekken. Waar de vlak bij de Nederlandse grens gelegen baan best in slaagt.

Oost-Vlaanderen heeft met Royal Latem (foto) en Oudenaarde twee absolute beauty’s binnen de provinciegrenzen, maar kijkt halsreikend uit naar een derde grootschalig golfproject. Dat moet er absoluut komen om de Oost-Vlaamse golfhonger te stillen. Die andere, échte honger kan je bijvoorbeeld in het majestueuze Gent bestrijden.

In West-Vlaanderen staan er wél een paar ambitieuze golfprojecten op stapel. Zeker aan de Vlaamse Kust. Daar krijgen Royal Zoute en Royal Oostende binnen onafzienbare tijd het gezelschap van Hof Ter Hille in Oostduinkerke. Ook wil men in Knokke vlug werk maken van een tweede baan. “Vlug” betekent in Belgische vergunningsbegrippen echter in het allerbeste geval een half decennium… Damme, Ieper en Waregem geven gelukkig wat steun vanuit het mooie hinterland waar het onovertroffen Brugge uiteraard de parel aan de toeristische kroon is.

In Vlaams-Brabant steelt Ravenstein (foto) uiteraard de show, maar mogen Keerbergen, Kampenhout, Winge en de Brabantse ook een hoge borst opzetten. Toch zal men gedwee moeten toegeven dat Waals-Brabant hen op het vlak van topbanen overvleugelt. Royal Waterloo, Hulencourt, Bercuit, La Tournette zijn immers absolute begrippen in het Belgische golfbanenaanbod. Ook al omdat ze zich in het mooie, golfende Brabantse landschap koesteren. En dat op een paar fikse drives van Europese hoofdstad Brussel.

Royal Hainaut is één van de verborgen juweeltjes in het Waalse golfaanbod. Samen met Pierpont slaagt men er wel probleemloos in de provincie Henegouwen op de Belgische golfkaart te zetten.

Wat het idyllische Royal Golf Club Château d’Ardenne (foto) al meer dan een eeuw in de provincie Namen doet. Ook Five Nations tracht dit te onderstrepen.
Luxemburg, de meest zuidelijke provincie van België, heeft ook één eyecatcher. Durbuy, een BurgGolf-baan, topt daar alles. Tot groot plezier van de nauwelijks vierhonderd inwoners van deze kleinste stad van België. Wallonië moet het deels van het toerisme hebben. Denk maar aan Spa dat samen met Sart-Tilman (foto onderaan) Luik als golfprovincie promoot. Beide Royals doen dat op voortreffelijke wijze. Helemaal in de stijl van de andere negen Belgische provincies.

De leukste golfprovincie van het land? Dat lees je hieronder...

27 12 10
Limburg wil dé golfprovincie van het land worden

Limburg is op veel vlakken anders, laat staan beter dan de andere Belgische provincies. Neem bijvoorbeeld het typische “Limburg-gevoel”. Dat zorgt voor een positieve wave die heel wat andere provincies ons benijden. Het gastvrije Limburg staat dan ook erg hoog aangeschreven op de toeristische ladder. Iets wat de provinciale toeristische dienst in de nabije toekomst nog wil accentueren. Mét de hulp van golfend Limburg.

Deze provincie ontpopt zich al een tijdje tot één van de meest aantrekkelijke golfregio’s. Daar zorgt de prachtige waaier Limburgse golfbanen voor. De heidebaan van Limburg Golf & Country Club Houthalen is absolute Belgische top, Flanders Nippon Golf & Business Club Hasselt mag prat gaan op haar prachtige parkbaan en sublieme greens, het spectaculaire Spiegelven Genk bekoort al haast twee decennia heel wat greenfeeërs, Golfforum Lummen biedt alles wat een 9 holes-baan kan bieden en Millennium Golf Paal reikt, als laatste grootschalig Belgisch golfproject, nu reeds naar de sterren. Vijf prachtparels die de al zo sublieme Limburgse golfkroon dat extra cachet geven. Maar er is meer. De toeristische dienst van Limburg wil de provincie profileren als een trendy, kwalitatief hoogstaande bestemming. Ideaal om er een paar dagen te verblijven. En daar horen ongetwijfeld één of meerdere rondjes op een Limburgse golfbaan bij.

Limburg heeft alle troeven in handen om dé golfprovincie van het land worden. Getuige het meer dan geslaagde Omnium of Belgium 2010 op Millennium dat in 2011 opnieuw in Houthalen zal neerstrijken, dat in 2010 al het Nationaal kampioenschap Stroke Play organiseerde.  Mét als kers op de taart een Limburgse winnaar, Christopher Mivis (foto).
Dat zorgde niet alleen voor het nodige animo, maar ook voor bijkomende naambekendheid. Wat door alle actoren moet aangegrepen worden om Limburg een bijkomende toeristische stimulans te geven. Deze provincie verdient dat. Ook de golfclubs die het huisvest. Limburg Golf & Country Club Houthalen werd door een heel stel BGB’s, zeg maar Bekende Golfende Belgen, al eens aangeduid als de nationale nummer één. Iets waar men in Houthalen terecht fier op mag zijn.

Ook Flanders Nippon Golf & Business Club Hasselt mag een hoge borst opzetten. Vooral de kwaliteit van de greens zorgt er voor dat de prachtige parkbaan alsmaar meer fans lokt. Uiteraard is er natuurlijk de nabijheid van de “Hoofdstad van de Smaak”, die er deels voor zorgde dat de hele provincie een trendy, klasserijk imago mag ambiëren. Ook Genk, dat zich ietwat suggestief de G-plek van de provincie noemt, stapt in dat shoppingverhaal mee. Maar naast het nieuwe stadsplein en uiteraard KRC Genk, heeft de industriële hoofdplaats van de provincie met Spiegelven Genk een bijkomende aantrekkingspool die nu reeds een bedevaartsoord voor heel wat binnen- en vooral buitenlandse golfers geworden is. Het stijlrijke Hotel Résidence Stiemerheide, dat Spiegelven overschouwt, is daar natuurlijk niet vreemd aan.

Golfforum Lummen is haar initiële roeping als golfschool duidelijk ontgroeit. Toch bleef de negen holes-club drempelverlagend werken. Wat duidelijke vruchten afwierp. Heel wat huidige Limburgse toppers leerden het spelletje aan het Lummense Klaverblad. Een succesweg die men op Golfforum resoluut blijft volgen.

Millennium Paal heeft in luttele jaartjes tijd een topplaats op de Belgische golfscène veroverd. Iets wat eerder gemakkelijk ging, want het ambitieuze golfproject kent het laatste decennium in België zijn gelijke niet. Meer zelfs, baan én infrastructuur worden terecht de golfhemel ingeprezen. Het is nu wachten op de zesde parel aan de Limburgse golfkroon. Wordt dat Bree of is Lommel dat tikkeltje sneller? Of komt de verrassing uit Zuid-Limburgse hoek?

Is België een golfparadijs?...
Limburg wil dé golfprovincie va......
Limburg grossiert in mooie finis......
Limburg laatste van het Vlaamse ......
Best of Belgium : Golfbanen Top 25...
Millennium Paal zorgt met Bambin......
Royal Zoute blijft iets uniek...
Millennium Paal laat Belgische g......
Rinkven lukt Interclub-hattrick...
contact