SweetCorn
16 09 08
Limburg grossiert in mooie finishholes

Wat voor het internationale golfwereldje geldt, is dat natuurlijk ook voor de vijf Limburgse golfbanen. Ook in deze provincie mogen de finishholes er zijn. Fred Hawtree zorgde met een zowel majestueuze als uitdagende par 5 voor het gepaste Houthalens slotakkoord. Een hole die eveneens wondermooi oogt wanneer je op het L.G.C.C.-terras over je gelopen rondje namijmert... En daar eist die finishhole meestal een hoofdrolletje in op. Vraag dat maar aan de deelnemers van de Concentra Omniums of de beide Telenet Trophy's die een par 5 meestal reduceren tot een par 4 en voor een overvolle... volière birdies en eagles zorgen.

In Hasselt wisselde men om overduidelijke redenen de in- en uitronde. Nu finisht men aan het zalige Flanders-Nippon-terras. Dat was in de originele lay-out niet het geval. Daar fungeerde de huidige negende hole als slothole. In feite twee holes die duidelijk familie van mekaar zijn. De ene is wel wat meer haalbaar dan de andere. Toch blijft iedere afslag vrees inboezemen. En daar heeft de dichtbijgelegen Demer nauwelijks verdienste aan. Wel de waterplas die de originele negende green van de achttiende scheidt.

Ron Kirby trok op Spiegelven duidelijk de Amerikaans geïnspireerde spektakelkaart. De vroeger met Jack Nicklaus geassocieerde golfarchitect toverde een naar de keel grijpende slothole uit zijn tekenpen. Geef toe, de shot over de vijver naar de lager gelegen green voor het clubterras annex La Résidence-hotel op de achtergrond is effenaf subliem. Ook sportief uitdagend. Het ideale slotakkoord na een steeds spectaculair rondje Spiegelven.

Dat slotakkord was op Golfforum Lummen in de beginjaren ...ontluisterend. De "Molshoop", die als ultieme Golfforum-hole fungeerde, is gelukkig al een tijdje verdwenen en heeft plaats moeten ruimen voor de vroegere vijfde hole die vlak voor Golfforums steeds erg gefrequenteerde terras eindigt. Eén van de vele ingrepen die in een schitterende "New Course" uitmondden en Golfforum tot een volwaardige, mooiogende par 36 opvalideerden.

Golfarchitect Bruno Steensels ging voor zijn geslaagd Millennium-concept deels de Amerikaanse toer op. Zeker voor de holes om en bij de Paalse Plas. Ook hier een wissel. Waar de huidige negende hole de originele slothole van Millennium Paal was, heeft een andere "Paalse Plas"-hole die eer opgeëist. In feite spijtig, want op de als originele slothole bedoelde negende leek je een beetje op Pebble Beach, met de variante dat een longhitter bij wat gunstige wind de green kan driven. Iets wat dan ook vaak uitgeprobeerd wordt met uiteraard wisselend resultaat. Een hole dus die uitdaagt. Ook als je de bal naar de niet zo genereuze fairway mikt. Het shot naar de dubbelgreen is immers ook een serieuze test. Om dan nog maar over de put te zwijgen die je op die laatste hole wacht...

Of die slotholes de mooiste zijn uit het hele Limburgse holesaanbod? Zo ver willen we niet gaan. Golflimburg kiest eerder voor de Houthalense zevende hole, de Hasseltse elfde hole, de Genkse dertiende hole, de Lummense zevende hole en de Paalse dertiende hole. Vooral die laatste keuze zal menigeen in de haren doen krabben. Ten onrechte, de lange par 4 lijkt zo uit Schotland geïmporteerd!
Wat de allermooiste van het totale Limburgse golfaanbod is? Dat laten we aan jullie appreciatie over...

Is België een golfparadijs?...
Limburg wil dé golfprovincie va......
Limburg grossiert in mooie finis......
Limburg laatste van het Vlaamse ......
Best of Belgium : Golfbanen Top 25...
Millennium Paal zorgt met Bambin......
Royal Zoute blijft iets uniek...
Millennium Paal laat Belgische g......
Rinkven lukt Interclub-hattrick...
contact