SweetCorn
28 08 08
Best of Belgium : Golfbanen Top 25

Limburg Golf Houthalen Belgische nummer één

De Belgische nummer één onder de golfbanen? Dat was tot voor kort iets erg subjectiefs. Iemand of in het beste geval een paar kenners duidden naar eigen goeddunken een baan aan en daar hield het mee op. Wij deden het op een heel andere manier. Om een zo objectief mogelijke rangschikking te krijgen, trokken we haast tweehonderd Belangrijke Belgische Golfers aan de mouw. De BBG's waren niet alleen topspelers, clubvoorzitters en/of �captains, maar ook mensen van de drie verschillende federaties en uiteraard fanate greenfeeërs die beter dan wie ook de verschillende banen konden vergelijken.
De slotsom van al die opgelijste stemmen was zowel een beetje verbazend als verrassend: Limburg Golf & Country Club Houthalen werd als Belgische nummer één aangeduid.

1. Limburg Golf & Country Club Houthalen

1966 - Fred Hawtree - greenfee week 66

Houthalen kroonde zich glunderend tot nationale nummer één. Iets waar vooral de stemmen van de Belgische topspelers voor zorgden. Maar ook greenfeeërs appreciëren de Limburgse heidebaan. Niet alleen omwille de rustgevende natuur en roemruchte Limburgse gastvrijheid, maar ook om de best haalbare greenfee-prijs. Momenteel krijgt de baan een weldoordachte facelift die enkele pijnpunten zal weggommen en de nummer één-status van Houthalen alleen maar zal accenturen.

2. Royal Zoute Golf Club

1945 - Harry S. Colt - greenfee week  95

In Knokse én traditionele middens kijkt men wellicht verrast op dat Royal Zoute naast de Belgische hoofdprijs grijpt. De inland-links aan de Belgische Oostkust leek vastgeroest op de Belgische golfbanentroon. Niet dus... Vooral het mindere onderhoud deed Royal Zoute in onze poll de spreekwoordelijke das om. Iets waar men uiteraard de nodige lessen uit kan trekken. De eerste initiatieven werden al genomen. Dat belooft voor dit seizoen.

3. Royal Golf Club van België - Ravenstein

1905 - Tom Simpson  greenfee week  100

Het exclusieve Ravenstein had eventjes uitzicht op de runner-up plaats in onze Belgische Top 25, maar moest uiteindelijk het prestigieuze hoofd buigen voor Royal Zoute. Een podiumplaats waar men in de schaduw van Europese hoofdstad Brussel uiteraard tevreden mee is. Ravenstein heeft ook alles wat je van een absolute topbaan verwacht. Zelfs in het kwadraat. Alleen is de greenfee-prijs met 100 euro de pittigste van heel België. Maar volgens ons nog een koopje...

4. Royal Oostende Golf Club

1903  Seymour Dunn  greenfee week  60

Oostende is een absoluut golfbegrip in België. Als enige échte Belgische links course kon Royal Oostende steeds op een schare aficionados rekenen. Nu men begin verleden jaar een paar holes en greens hertekende, is dat aanzienlijk aantal nog aangegroeid. De links course, pal naast de vaak wondermooie Noordzee, had dus nauwelijks problemen om zich in het zog van de "Big Three" te nestelen. Een selecte groep waar men ooit hoopt bij te horen.

5. Royal Golf Club des Fagnes - Spa

1930  Tom Simpson  greenfee week  60

Spa is volgens puristen een absolute beauty. Iets waar onze informanten volmondig mee akkoord gaan. Ze kijken daarvoor zelfs het vaak matige onderhoud van de baan door de vingers. Voor een laatste keer toch, want puik onderhoud is één van de troefkaarten van de Belgische golfbanen. Zeker op het vlak van greens. Die houden Royal Golf Club des Fagnes, zoals Spa officieel heet, net in de topvijf.

6. Royal Antwerp Golf Club

1888  Willie Park  greenfee week  75

De op één na oudste baan van continentaal Europa mist de Belgische topvijf van een haartje. Toch doet dat niets af aan het aureool dat de in 1888 gestichte golfclub heeft. Recente aanpassingen zorgden er voor dat de baan weer wat competitiever werd. De zandige ondergrond, het mooie landschap en vooral de rust op en rond de Kapellense baan zorgen voor de rest.

7. Royal Golf Club du Sart-Tilman

1939  Tom Simpson  greenfee week  50

België wordt geroemd om haar erg goede tot perfecte greens. Iets waar Sart-Tilman in excelleert. Manager én belangrijkste Belgische golfconsulent Michel Poncelet maakt er dan ook een erezaak van steeds de beste greens aan te bieden. Voeg er de Luikse jovialiteit aan toe en je weet dat het leuk toeven is op Sart-Tilman.

8. Royal Waterloo Golf Club

1959  Fred Hawtree  greenfee week  100

Royal Waterloo is wellicht het meest ontgoocheld over deze Top 25. Met de vooral voor Nicolas Vanhootegem geslaagde Telenet Trophy in het achterhoofd had men gehoopt op een betere klassering. Zeker omdat La Marache een haast twee jaar durende opwaardering kreeg. Toch blijven onze correspondenten wat sceptisch over de ontegensprekelijke kwaliteiten van de Waals-Brabantse baan.

9. Royal Golf Club du Hainaut

1933  Tom Simpson  greenfee week  55

Dit is voor velen de "Belgian hidden gem". Een verborgen juweeltje dat echter voldoende stemmen achter haar relatief onbekende naam kreeg om zich binnen de Top 10 te droppen. Kenners weten echter erg goed waarom de Henegouwse baan zo hoog eindigt. Een mooie lay-out, uitdagende fairways en vooral perfecte greens. Wat moet een golfer meer hebben?

10. Golf & Country Club Rinkven

1981  Paul Rolin  greenfee week  65

De geslaagde uitbreiding met negen nieuwe holes deed Rinkven in extremis, maar verdiend in de Belgische Top 10 eindigen. Het is, samen met het éénendertigjarige Houthalen, de enige nieuwe club die zich bij de selecte groep kon tillen. Alle andere clubs zijn immers Royals en dat predikaat krijg je in België alleen maar als je als golfclub meer dan vijftig jaar bestaat.

11. Royal Latem Golf Club

1909  Fred Hawtree  greenfee week  60

De "Grand Lady" van het Oost-Vlaamse golfgebeuren had ook bij die selecte top willen horen, maar valt net uit de boot. Iets waar het gebrek aan lengte, dus competiviteit de voornaamste schuld aan heeft. Voor de rest is het leuk toeven in Sint-Martens-Latem, dat als België's rijkste gemeente wordt aangeduid. Dat merk je echter niet aan de greenfee.

12. Golf Club d'Hulencourt

1988 - Jean-Manuel Rossi  greenfee week  75

De eigenaar van de golfclub is een telg van één van de rijkste Belgische families. Je weet het dus. Alles is hier top. De baan, naar de meest moderne normen gebouwd, kan probleemloos een absolute topwedstrijd aan. Wat in de nabije toekomst realiteit kan worden. Alleen wil men in Hulencourt niet té overhaast gaan. Napoleon Bonaparte deed dat in de onmiddellijke omgeving ook. Juist, Waterloo...

13. Golf du Bercuit

1965 Robert Trent Jones  greenfee week  65

Robert Trent Jones was één van de meest gereputeerde golfarchitecten ter wereld. Een faam die door zijn zonen verder gezet wordt. Robert Senior tekende in België maar één baan, maar stak heel wat van zijn ziel in de Golf du Bercuit. Dat vertaalde zich in een paar uitdagende holes die RTJ perfect in het Waals-Brabantse kon inpassen.

14. Millennium Golf Paal

2000  Bruno Steensels  greenfee week  50

Het meest recente grootschalig golfproject van België tilt zich met recht en reden meteen in de subtop. Geopend in millenniumjaar 2000 heeft de ambitieuze club in luttele tijd al een mooi traject afgelegd. Iets waar de zowel uitdagende als inspirerende baan aan het Paalse Meer niet vreemd aan is. Zoals uiteraard het indrukwekkende clubhouse.

15. Golf & Country Club Oudenaarde

1976  Harold James Baker  greenfee week  55

Oudenaarde is met haar 36 holes, samen met Rinkven, de grootste golfclub van Vlaanderen. Een eer die in heel België naar Royal Waterloo met haar 45 holes gaat. Maar ook op kwaliteitsvlak staat Oudenaarde haar mannetje. Helemaal in de stijl van het negentiende eeuwse kasteel dat op gastvrije en dus erg aangename manier de eveneens negentiende hole huisvest.

16. Golf Château de la Tournette

1991  Peter Alliss/Clive Clark  greenfee week  48

Jo en dochter Judith Snijders maakten van het zieltogende Château de la Tournette een waar succesverhaal. Het unieke kader en de beide uitstekende achttien holes-banen hielpen hen daarbij. Wel dankt Golf Château de la Tournette die zestiende plaats vooral aan de "English Course" die door boezemvrienden Clive Clark en BBC-icoon Peter Alliss aangelegd werd.

17. Royal Golf Club Château Royal d'Ardenne

1900  Seymour Dunn  greenfee week  50

Zoals Oostende en Ravenstein is Château Royal d'Ardenne een legaat van Koning Leopold II van België, die in het begin van de twintigste eeuw een paar golfpareltjes liet bouwen om toen nog vooral Angelsaksische industriëlen aan te trekken. Zelf sloeg hij nooit een golfbal. De golfbaan slingert zich idyllisch door het domein waar vroeger een prestigieus koninklijk kasteel pronkte.

18. Spiegelven Golf Club Genk

1988  Ron Kirby  greenfee week  50

Ron Kirby was vroeger dé rechterhand van Jack Nicklaus als het over course design ging. Iemand die dus van wanten weet. Dat bewees hij op het voormalig stort van Genk door een uitdagende baan te bouwen die menig greenfeeër al kon bekoren. Daar zorgen enkele memorabele holes voor. De zevende is ongetwijfeld de signature hole van de baan, al moet de slothole daar niet veel voor onderdoen.

19. Golf de 7 Fontaines

1987  Jean-Noël Capart  greenfee week  55

De "Zeven Fonteinen" ten zuiden van Brussel kan, verspreid over meer dan honderd hectaren, op zesendertig volwaardige en negen par 3-holes bogen. Le Château zorgt er voor dat 7 Fontaines in de top 20 opduikt. Toch is het kortere La Forêt ook ergens de moeite waard, maar kwam zoals veel andere Belgische banen te kort om de Top 25 te halen.

20. Damme Golf & Country Club

1987  Joan Dudok van Heel  greenfee week  66

Is België een golfparadijs?...
Limburg wil dé golfprovincie va......
Limburg grossiert in mooie finis......
Limburg laatste van het Vlaamse ......
Best of Belgium : Golfbanen Top 25...
Millennium Paal zorgt met Bambin......
Royal Zoute blijft iets uniek...
Millennium Paal laat Belgische g......
Rinkven lukt Interclub-hattrick...
contact