SweetCorn
27 12 10
Is België een golfparadijs?

Het weer valt weliswaar niet altijd mee, maar toch werpt België zich op als een meer dan leuke golfbestemming. Troeven als een gevarieerde waaier van prachtige banen met meestal schitterende greens en uiteraard de nooit aflatende gastvrijheid zorgen er immers voor dat dit meteorologisch nadeel probleemloos weggegomd wordt.

Limburg werd ooit door voormalig KBGF-voorzitter Philippe Relecom terecht aangeduid als het “Schotland van België”. Meer commentaar hoeft daar écht niet bij… Relecom doelde vooral op Limburg Golf Houthalen (foto). De heidebaan reikte dit seizoen dan ook resoluut naar de Belgische nummer één-plaats. Maar ook Millennium Paal, Spiegelven Genk en Flanders Nippon Hasselt worden door leden én greenfeeërs geroemd. En daar zitten heus heel wat buitenlanders bij voor wie de roemruchte Limburgse gastvrijheid geen ijdel begrip is. Zeker wanneer Hasselt, toch de Belgische “Hoofdstad van de Smaak”, zich als bijkomende aantrekkingspool opwerpt.

Antwerpen heeft het meest uitgebreide golfaanbod van alle Belgische provincies. Voor elk wat wils dus. Alleen toppen Royal Antwerp, na Pau de oudste golfclub van continentaal Europa, Rinkven (foto), Cleydael en Ternesse het aanbod rond de Antwerpse Metropool, die op zich al een bezoekje meer dan waard is. Wat men in Nederland al langer weet. De Kempense Golf Club in Mol wil dat in de provincie verder trekken. Waar de vlak bij de Nederlandse grens gelegen baan best in slaagt.

Oost-Vlaanderen heeft met Royal Latem (foto) en Oudenaarde twee absolute beauty’s binnen de provinciegrenzen, maar kijkt halsreikend uit naar een derde grootschalig golfproject. Dat moet er absoluut komen om de Oost-Vlaamse golfhonger te stillen. Die andere, échte honger kan je bijvoorbeeld in het majestueuze Gent bestrijden.

In West-Vlaanderen staan er wél een paar ambitieuze golfprojecten op stapel. Zeker aan de Vlaamse Kust. Daar krijgen Royal Zoute en Royal Oostende binnen onafzienbare tijd het gezelschap van Hof Ter Hille in Oostduinkerke. Ook wil men in Knokke vlug werk maken van een tweede baan. “Vlug” betekent in Belgische vergunningsbegrippen echter in het allerbeste geval een half decennium… Damme, Ieper en Waregem geven gelukkig wat steun vanuit het mooie hinterland waar het onovertroffen Brugge uiteraard de parel aan de toeristische kroon is.

In Vlaams-Brabant steelt Ravenstein (foto) uiteraard de show, maar mogen Keerbergen, Kampenhout, Winge en de Brabantse ook een hoge borst opzetten. Toch zal men gedwee moeten toegeven dat Waals-Brabant hen op het vlak van topbanen overvleugelt. Royal Waterloo, Hulencourt, Bercuit, La Tournette zijn immers absolute begrippen in het Belgische golfbanenaanbod. Ook al omdat ze zich in het mooie, golfende Brabantse landschap koesteren. En dat op een paar fikse drives van Europese hoofdstad Brussel.

Royal Hainaut is één van de verborgen juweeltjes in het Waalse golfaanbod. Samen met Pierpont slaagt men er wel probleemloos in de provincie Henegouwen op de Belgische golfkaart te zetten.

Wat het idyllische Royal Golf Club Château d’Ardenne (foto) al meer dan een eeuw in de provincie Namen doet. Ook Five Nations tracht dit te onderstrepen.
Luxemburg, de meest zuidelijke provincie van België, heeft ook één eyecatcher. Durbuy, een BurgGolf-baan, topt daar alles. Tot groot plezier van de nauwelijks vierhonderd inwoners van deze kleinste stad van België. Wallonië moet het deels van het toerisme hebben. Denk maar aan Spa dat samen met Sart-Tilman (foto onderaan) Luik als golfprovincie promoot. Beide Royals doen dat op voortreffelijke wijze. Helemaal in de stijl van de andere negen Belgische provincies.

De leukste golfprovincie van het land? Dat lees je hieronder...

Is België een golfparadijs?...
Limburg wil dé golfprovincie va......
Limburg grossiert in mooie finis......
Limburg laatste van het Vlaamse ......
Best of Belgium : Golfbanen Top 25...
Millennium Paal zorgt met Bambin......
Royal Zoute blijft iets uniek...
Millennium Paal laat Belgische g......
Rinkven lukt Interclub-hattrick...
contact