SweetCorn
28 08 08
Belek, het nieuwe golfparadijs

Op wat meer dan drie uurtjes vliegen ligt een héél nieuw golfparadijs. Eéntje met erg hooggespannen én vooral gewettigde ambities. Belek, op een luttel haluurtje rijden van de internationale luchthaven van Antalya, ontpopte zich in een mum van tijd tot een ware golfbestemming. Vooral dan omdat Turkije, meer dan welk ander land ook, op economisch en dus toeristisch vlak erg veelbelovend is. Vandaar dat AZUR Invest Company besliste in deze boeiende regio "Belek Golf Residence" (foto) uit te bouwen. Ideaal voor golfers, beleggers en levensgenieters. Als eigenaar kan je niet alleen genieten van de exclusieve villa's en appartementen die door Azur worden gebouwd, maar ook van de vele wereldvermaarde golfbanen in Belek.

Belek doet golfers dromen

Turkije is uitstekend op weg een gedroomde golfbestemming te worden. Meer zelfs, Belek bij Antalya is nu al een absoluut golfbegrip. Iets wat het boeiende Belek in luttele tien jaar wist te realiseren.
De Old Course van Gloria Golf Club, een werkstuk van de Franse golfarchitect Michel Gayon, zorgde voor de eerste impuls. Dat "Old" moet je wel met een karrenvracht zout nemen, want de baan dateert van 1997. Dus net meer dan tien jaartjes geleden. Gloria zorgde dus voor de solide basis waar andere clubs verder op bouwden. Zelf opende men in 2000 Gloria Verde Course en in 2005 de Gloria New Course. Wat het totale holespakket voor het Gloria Golf Resort naar 45 tilde. Keuze genoeg dus.
TAT International Golf Club opende in 1998 en was dus de tweede baan in Belek. Niemand minder dan Martin Hawtree mocht meteen 27 holes uittekenen en wie de faam van de Britse golfarchitect kent, weet dat het een klassiek pareltje is. Haast op hetzelfde ogenblik kwam de Nobilis Golf Club het golfplaatje van Belek dankzij golfarchitect Dave Thomas nog mooier maken.
Na dat klavertje drie was het tot deze eeuw wachten vooraleer er een vierde, vijfde, zesde...blaadje aan Beleks golfklavertje kwam. Antalya Golf Club opende in 2002 de Pasha Course en het jaar nadien de Sultan Course. De door David Feherty uitgetekende National Golf Course opende in 2004 en kreeg het jaar nadien het gezelschap van de hierboven reeds aangehaalde Gloria New Course. Cornelia Faldo Golf Club mikte in 2006 meteen naar de absolute top. 27 holes puur golfgenot, getekend zesvoudige Major-winnaar Nick Faldo. Dat prestigeproject kreeg verleden jaar echter concurrentie van de Sueno Golf Club die met The Pines en The Dunes twee nieuwe topbanen naar voor schoof. Ook Lykia Links Golf Club en Kaya Golf Club hengelen sinds kort naar de gunsten van de enthousiaste greenfeeërs. De beter geïnformeerden en ook beter golfenden onder hen kijken vooral uit naar de The Montgomerie Course van de Papillon Golf Club. Die beauty wordt dé blikvanger van het totale Belek-aanbod. Voorlopig toch, want er zitten nog heel wat projecten in de pipeline. Die beseffen stuk voor stuk dat ze erg goed moeten zijn om een fonkelend plaatsje aan het Belek-golffirmament op te eisen.

Kenners beoordelen Belek

Frank Dhondt is voorzitter van de PGA of Belgium en toefde, deels als begeleider van de Topsporters van de Vlaamse Vereniging voor Golf, meermaals in Belek. "Ik heb wel niet alle banen gespeeld", verontschuldigt Frank zich. "Volgende keer wil ik absoluut de Montgomerie Course van de Papillon Golf Club spelen. Die ziet er schitterend uit. Zoals overigens de beide banen van Sueno. Ik verwacht echter dat de Montgomerie daar iets boven uit gaat steken. Van de banen die ik in Belek al gespeeld heb, plaats ik Robinson Nobilis op nummer één. Dan de Cornelia Faldo baan en ten slotte Tat International. Gloria New, Sultan, National, Pasha en Gloria Old vallen dus naast het podium."
David Petrie, directeur van Compatible Golf en coördinator van de VVG-Topsportschool, toefde eveneens meermaals in Belek. "Ook ik speelde niet alle banen. Robinson Nobilis is "a fair test". Een zeer goede resort-baan. Ook al omdat het onderhoud er meestal erg goed is. Idem dito voor Faldo's Cornelia Course. Die is zoals het karakter van degene die de baan tekende erg moeilijk en complex... Niets is er rechtdoor, rechtaan. National Golf Course is door de smalle fairways eveneens een tester en wellicht té moeilijk voor de greenfeeërs die er spelen. Bij TAT zijn de 1-8 en 10-8 loops beter dan de 19-27. Van beide Gloria banen vind ik de Old dat tikkeltje beter dan de New, maar beide banen hebben zowel erg goede als eerder zwakke holes. Maar geldt dat niet voor haast alle banen?"

Italië trekt resoluut de golfkaart...
Kenia, een golfparadijs…? Duid......
Pine Valley wéér Amerika's num......
Falkenstein Duitse nummer één...
Eindhovensche Golf met de blik ......
Op zoek naar de beste golfbestem......
La douce France...
Hup Holland Hup!...
Belek, het nieuwe golfparadijs...
contact