SweetCorn
17 12 10
Kenia, een golfparadijs…? Duidelijk!

Kenia, een golfparadijs…? Duidelijk. Zoals haast  alle voormalige Britse kolonies huisvest dat Afrikaanse land op de evenaar regelrechte golfpareltjes. Ook al omdat die golfclubs al die koloniale en latere jaren eveneens als heuse country club fungeerden. Een plaats waar het goed toeven is.

De Keniaanse golfclubs onderstrepen dat moeiteloos. Kenia telt volgens de Keniaanse Golf Federatie, die al in 1928 opgericht werd, veertig golfbanen. Daarvan zijn er een dozijn achttien holesbanen. Die liggen voornamelijk rond de hoofdstad Nairobi.  Van de veertien clubs rond Nairobi zijn Muthaiga, Karen, Windsor en Royal Nairobi de meest bekende. De eerstgenoemde club huisvest overigens de Kenya Golf Union en zal ook dit jaar de Tusker Kenya Open organiseren. Die wedstrijd telt voor de Challenge Tour.

Windsor GCC is enig Afrikaans lid van “Great Golf Resorts in the World”

Het domein van Windsor Golf Hotel & Country Club is 240 hectare groot. De golfbaan palmt daar zo’n dikke 80 hectare van in. Je weet het dus. Hier heerst rust en stilte.

In een fantastisch kader waar klasse en kwaliteit mekaar de hand geven. Dat zorgt er voor dat een verblijf in “The Windsor” een “unforgettable experience” wordt. Het werd door Britse aristocratische kolonisten gebouwd naar de allures van The Savoy, Claridges of nog Gleneagles waar die pioniers neerstreken wanneer ze voor een tijdje naar homeland “Britannia” terugkeerden.

Leisure Golf werd naar hoge Amerikaanse eisen aangelegd

Het Leisure Lodge Beach & Golf Golf Resort is een schitterend werkstuk van de Duitser Wilhelm Meister die in 1972 als eerste Europese toeristen naar dit deel van Kenia bracht. Twintig jaar later besefte hij dat een golfbaan voor een extra kon zorgen.

Tommy Fjastad, een ondernemende koffiefarmer die ook al naam maakte als rallyrijder in de Safari Rally en tevens een uitstekende golfer was, werd aangezocht om de baan te bouwen. Hij liet niets aan het toeval over. De baan werd naar hoge Amerikaanse eisen aangelegd. Men importeerde tifdwarf, tefgreen en pennlinks gras dat uitstekend in het tropische klimaat groeit.
Moeten we er nog aan toevoegen dat Leisure Golf één van de meest uitdagende banen van Kenia is? Ook al omdat in de grote vijver net naast de slothole een hele kolonie krokodillen de golfers nauwlettend in het uitpuilend oog houden. Op hole 15 in Lake Wilhelm, genoemd naar de stichter van het resort, liggen steevast nijlpaarden te gapen…   

Nyali Golf & Country Club heeft respect voor fauna en flora

Mombasa, gelegen op een koraaleiland, is in alle opzichten een havenstad. Na het Zuid-Afrikaanse Durban zelfs de grootste haven aan de Afrikaanse oostkust. De chique buurten liggen uiteraard buiten de stad die op evenaarstempo leeft.
“Haraka haina baraka” of “Haast brengt zelden zegening” is daar duidelijk het motto.

Nyali topt de paar residentiële wijken. De Nyali Golf & Country Club kon zich dus geen betere site indenken. Toch stuitten de initiatiefnemers, uiteraard weer golfmaffe Britten, op de nodige problemen om van de landbouwgronden die ooit sisal voortbrachten tot een boeiende golfbaan om te vormen. Monty Lowry, toen een van de beste Keniaanse golfers, zorgde voor het design waarbij hij erg veel respect had voor de fauna en flora. Vandaar dat de overal opduikende Vervet aap die dan ook de terechte mascotte van de club is. De tropische bomen en struiken zorgen voor de mooiogende background

“Waar luipaarden en kreeften mekaar de hand reiken…”

In Leopard Beach Resort & Spa, zo’n dertig kilometer ten zuiden van Mombasa, voel je je helemaal in de tropen. De tuinen van het hotel, maar ook de witte palmboomstranden van de Indische Oceaan zijn daar garant voor.

Een koraalrif vangt in Diani Beach de oceaangolven op en zorgt voor een oceaanzwembad dat zijn gelijke nauwelijks kent. Een paradijs voor duikers die niet uitgepraat raken over de veelkleurige tropische vissen die er hun habitat hebben. Sommige belanden uiteindelijk op de tafels van de Chui Grill of één van de andere restaurants die Leopard Beach Resort & Spa extra aantrekkelijk maken. Dit in een uniek kader dat land en zee verbindt. “Luipaarden en kreeften reiken mekaar hier de hand…”, stelt men hier terecht.

Great Rift Valley Lodge ligt aan het wonderbaarlijke Lake Naivasha

Het Great Rift Valley Lodge and Golf Resort ligt midden de Samburu- en Masai Mara-reservaten. De vrij recente golfbaan, want geopend in millenniumjaar 2000, is één van de meest populaire Keniaanse golfbanen. Iets waar de schitterende omgeving niet vreemd is. Lake Naivasha werd dan ook de meest geliefkoosde pleisterplaats van rust en kwaliteit zoekende Nairobiërs.

Die komen naar de Great Rift Valley Lodge vooral voor het ongeëvenaard uitzicht over de vallei en het meer. Lake Naivasha is 170 km² groot en één van de twee zoetwatermeren in Kenia. Ideaal voor bloemen en groenteteelt. Er staat misschien een Keniaanse roos of andere bloem in je vaas.

Ideaal klimaat

In tegenstelling tot het tropische Mombasa is het klimaat milder op de hoogten van Nairobi en zeker de Great Rift. De Keniaanse hoofdstad ligt op 1670 meter hoogte, Lake Naivasha een dikke tweehonderd meter hoger. Dat zorgt voor een ideaal weertje.


Het is er zelden of nooit kouder dan 20°C en nooit veel warmer dan 30°C. Het jaar rond is er twaalf uur daglicht. April en november zijn regenachtig. Dat moet je echte r niet afschrikken want de regen valt meestal voor tien uur ’s morgens en na vijf uur ’s avonds. Dus niet als je golft…

“They don’t have names…”
De Royal Windsor Golf & Country Club is ongetwijfeld het beste golfresort van Kenia. Niet alleen de sublieme ligging in een gigantisch groot domein, maar de flora en vooral de fauna maken er een aards paradijs van. Zo telt men er meer dan tweehonderd vogelsoorten. Ook heel wat apenrassen.
Wil je een goeie horen? We informeerden bij een caddie naar de naam van een bepaalde soort aap. Die keek ons ongelovig aan. “They don’t have names. They are monkeys…”

“Kenya has it all, and golf is no exception…”

Voor de steeds enthousiaste Kenianen bestaat er niet de minste twijfel. “Kenya has it all, and golf is no exception…” Wat we kunnen beamen. Zwart Afrika, lees hier Kenia, is duidelijk de moeite meer dan waard. De meestal ongerepte natuur zorgt daar voor.

Waar de mens dat toch ingegrepen heeft, ontstonden prachtige hotels of lodges die echter met veel respect voor de omgeving ingepland werden. Idem dito voor de golfbanen. Het absoluut pluspunt is uiteraard het feit dat die banen er haast een hele eeuw liggen. De Britse kolonisten moesten zich toen weinig of niets aantrekken van vergunningen of wat dan ook en bouwden hun banen op de mooiste locaties. En dat merk je…

Italië trekt resoluut de golfkaart...
Kenia, een golfparadijs…? Duid......
Pine Valley wéér Amerika's num......
Falkenstein Duitse nummer één...
Eindhovensche Golf met de blik ......
Op zoek naar de beste golfbestem......
La douce France...
Hup Holland Hup!...
Belek, het nieuwe golfparadijs...
contact